Γίγαντας ή νάνος;

(αυτό είναι ένα παλιό άρθρο που είχε δημοσιευτεί σε άλλο blog)

Στην γλώσσα του διαδικτύου τα λένε troll*.
Στα παραμύθια είναι ο γίγαντας ή ο νάνος ή ο τρωγλοδύτης.
Πριν το διαδίκτυο ήταν αυτοί που πάντα γκρίνιαζαν στην παρέα, που πάντα έβρισκαν έναν λόγο για καβγά, που πάντα έβλεπαν το αρνητικό και είχαν έναν κακό λόγο για τον καθένα.
Πόσο κουραστικό μπορεί να είναι αυτό;
Ειδικά όταν σε ένα γενικό κλίμα ελαφρώς γκρι και απαισιόδοξο, έχεις και τα ψυχολογικά του καθενός! Γράφεις κάτι, μια σκέψη, μια πράξη, οτιδήποτε, και αρχίζει ο άλλος να γράφει με τόση κακία που σε κάνει να θες να ορμήξεις στην οθόνη.

Όλοι έχουμε πέσει θύμα ενός troll. Είτε στον προσωπικό μας τοίχο στο fb, είτε σε προσωπικά μηνύματα, είτε με σχόλια σε κάθε ανάρτηση μας, ακόμη και με αναρτήσεις που περιγράφουν ακριβώς εμάς.
Το πως θα αντιμετωπίσουμε τα troll εξαρτάται:
-από το ποιος έχει τέτοια συμπεριφορά. Συχνά είναι γνωστοί μας, ακόμη και φίλοι μας. Το θετικό όταν μεγαλώνεις είναι ότι ξεχωρίζεις και βλέπεις πιο καθαρά τους γύρω σου. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εμπιστευτείς και να κάνεις φιλίες, αλλά πιο εύκολα μπορείς απλώς να κάνεις delete.
-από το πως είμαστε εμείς. Αν αυτή συμπεριφορά γίνει όταν έχουμε τις μαύρες μας πολύ πιθανό να ανταποδώσουμε αυτή την συμπεριφορά.
-από το ποιο θέμα αφορά. Αν αφορά κάτι μακρινό από εμάς, αδιαφορούμε εύκολα. Αν είναι όμως κάτι που είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, δεν είναι πάντα εύκολο να μείνουμε ήρεμοι.
-από το που γίνεται. Αν είναι στο προσωπικό μας προφίλ, αν είναι σε μια ομάδα, κλπ. Μην ξεχνάμε όμως ότι όπου και να γίνεται τα γραπτά μένουν. Ειδικά στο διαδίκτυο!

Κάθε φορά που διαβάζουμε κάτι που μας ενοχλεί ας θυμόμαστε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι αλήθεια, ότι συμφωνούμε, ότι έχει καλό σκοπό, ότι όσοι το δουν συμφωνούν ή ότι πρέπει να το διαβάσουμε.
Το ίδιο ισχύει και με την γνώμη του καθενός. Όλοι έχουν μια γνώμη ακόμη και για αυτά που θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί.
Αυτός που έχει τέτοια συμπεριφορά συνήθως έχει τα δικά του, ίσως μεγαλύτερα, θέματα να λύσει και να ξεσπάει ή να βρίσκει απασχόληση σε θέματα άλλων.
Και τέλος όλα είναι θέμα επιλογών.
Μπορεί ο άλλος να θέλει να είναι ο Γκρινιάρης νάνος, ας μην τον κάνουμε Γίγαντα.

Don’t feed the trolls
(εκνευρίζονται περισσότερο και σκάνε σαν σαπουνόφουσκες)

*https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CE%BB_(%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF)